5 tekenen dat je een relatie hebt met een verborgen narcist


Wanneer je denkt aan een narcistisch, stel je je waarschijnlijk iemand voor wiens gedrag grandioos, gezaghebbend en arrogant is – wat een openlijke narcist wordt genoemd. Maar er is een ander, minder bekend type narcisme dat vaak onopgemerkt blijft: het wordt ‘verborgen narcisme’ genoemd. En hoewel het gedrag van een verborgen narcist misschien minder voor de hand ligt, kan het net zo schadelijk zijn voor degenen in hun omgeving.

Net als openlijke narcisten missen heimelijke narcisten empathie voor anderen, gebruiken ze manipulatie om hun zin te krijgen en hebben ze een sterke drang om zich speciaal te voelen in relatie tot anderen. Maar de manier waarop de twee verschillende soorten narcisten proberen op te vallen is anders, zegt een klinisch psycholoog Craig Malkin.

“Verborgen narcisten voelen zich niet speciaal vanwege positieve eigenschappen zoals aantrekkelijkheid of intelligentie; ze voelen zich uitzonderlijk vanwege hun pijn of lijden, en zijn het eens met uitspraken als ‘de meeste mensen begrijpen mijn problemen niet’ en ‘Ik ben qua temperament gevoeliger dan anderen’,” Malkin, auteur van “Narcisme heroverwegen” zegt HuffPost.

Zie het op deze manier: “In openlijk narcisme zijn hun kwetsbaarheden verborgen en hun grootsheid is sterk”, zei hij. “In verborgen narcisme is grootsheid verborgen, maar kwetsbaarheid is op volle sterkte.”

Experts leggen uit hoe verborgen narcisme kan opduiken in een romantische relatie.

Konstantinos Spiliopoulos/EyeEm via Getty Images

Experts leggen uit hoe verborgen narcisme kan opduiken in een romantische relatie.

Verborgen narcisten kunnen kalm, introvert, angstig of zelfs depressief overkomen, zegt een professor psychologie aan de Universiteit van Georgia W Keith Campbell.

“Het duurt een tijdje om egocentrisme en rechten te zien in verborgen narcisme, omdat het vaak indirect is en zich in hen manifesteert als woede over het succes van anderen, en onzekerheid en verdediging omdat ze niet gewaardeerd worden”, Campbell, auteur van “De nieuwe wetenschap van het narcisme”, zegt HuffPost.

Het is ook belangrijk om te weten dat narcisme op een continuüm bestaat; het is een eigenschap die iedereen in verschillende mate bezit. U kunt op een bepaald gebied van uw leven narcistische neigingen hebben zonder te voldoen aan de klinische criteria voor vervulling narcistische persoonlijkheidsstoornis of NPD – een diagnosticeerbaar psychisch probleem.

Verborgen narcisme is geen formele diagnose, maar het is een term die professionals in de geestelijke gezondheidszorg vaak gebruiken “om een ​​bepaalde manifestatie van narcisme te beschrijven die gepaard gaat met veel angst, onzekerheid en neuroticisme.” Zei Campbell.

“Mensen gebruiken de term ‘geheime narcist’ informeel om iemand te beschrijven die hoog scoort op dit persoonlijkheidskenmerk van verborgen narcisme,” zei hij. “Maar dat is geen klinische beschrijving.”

Dus hoe ziet verborgen narcisme eruit in een romantische relatie? Deskundigen leggen hieronder enkele van de tekenen uit waar u op moet letten:

Ze spelen constant het slachtoffer

Ongeacht de situatie, hoe dan ook, uw partner is dat nog steeds de benadeelde partij.

“Omdat ze hun grootsheid kanaliseren om de meest onbegrepen of meest gekwetste persoon in de kamer te zijn, moeten geheime narcisten altijd winnen in het spel van wie het meest is geschaad”, zei Malkin.

“Een van mijn cliënten had een vriend die, voorspelbaar, het gesprek veranderde in een gevoel van verwaarlozing wanneer ze hem ook maar het minste verzoek deed, zelfs zoiets eenvoudigs als dingen terug in de koelkast zetten,” zei hij.

Zelfs als je een bedachtzame klacht probeert te uiten, zal je partner dingen zeggen als: ‘Je mag me niet’, zei de therapeut. Wendy Beharyauteur van “Dontwapen de narcist » en oprichter en directeur van het New Jersey Center for Cognitive Therapy.

“Ze voelen zich nog steeds bekritiseerd, teleurgesteld en niet gesteund”, vertelde ze aan HuffPost.

Dus als je je excuses aanbiedt wanneer je je gekwetst of verkeerd begrepen voelt, is dat een teken dat je misschien samenleeft met een geheime narcist, zei Malkin.

Ze koken van jaloezie als de schijnwerpers op jou gericht zijn

Terwijl grandioze narcisten mensen praktisch opzij duwen om in het middelpunt van de belangstelling te staan, zit de heimelijke narcist stilletjes “aan de zijlijn, voelt zich veroordeeld, voelt zich jaloers, voelt zich onzeker, voelt zich wrokkig en fantaseert” over in de schijnwerpers staan, zei Behary. .

“Er is veel meer neuroticisme, veel meer overgevoeligheid om niet die buitengewone aandacht te krijgen die ze denken te verdienen, en zich nooit genoeg gewaardeerd te voelen”, zei ze. (Ze merkte ook op dat geheime types meer trauma of misbruik in hun opvoeding hebben).

Laten we zeggen dat je vrienden een etentje voor je hebben georganiseerd voor een promotie die je op je werk hebt gekregen. Als je partner een verborgen narcist is, zullen ze het moeilijk hebben om tweede viool te spelen tijdens je grote moment.

“De geheime narcist borrelt van binnen en zal andere manieren vinden om je te straffen of je van dit moment van glorie te verbannen,” zei Behary. “En dat zullen ze doen door de aandacht te vestigen op misschien wel hun eigen lijden, hun eigen slachtofferschap. Het kan voelen als kwetsbaarheid.

“Omdat ze hun grootsheid kanaliseren om de meest onbegrepen of meest gekwetste persoon in de kamer te zijn, moeten heimelijke narcisten altijd winnen in het spel van wie het meest is geschaad.”

– Craig Malkin, klinisch psycholoog

Ze peinzen of handelen in plaats van te zeggen wat ze werkelijk denken

Een geheime narcist manipuleert emotie op een manipulatieve manier. Elke kwetsbaarheid die ze tonen is meer een demonstratie dan oprecht sentiment, zei Malkin.

“Als je partner in tranen uitbarst of zich terugtrekt in een mokkend stilzwijgen wanneer je om hulp vraagt ​​bij klusjes of durft te suggereren dat ze je vragen over je dag, zijn de gevoelens misschien meer om je te veranderen dan om oprechte behoeften of reacties te uiten.” zei Malkin.

“Verborgen narcisten vertrouwen mensen niet genoeg om hun behoeften en gevoelens direct en duidelijk uit te drukken, dus emoties voelen nooit echt aan. In feite piekeren verborgen narcisten vaak in plaats van precies te zeggen wat ze denken.

Ze zuigen alle lucht uit de kamer

Een geheime narcist gelooft dat hun problemen groter zijn dan die van jou – of die van iemand anders trouwens, zei Malkin. En ze handelen dienovereenkomstig.

“Om deze reden vinden ze dat ze recht hebben op zendtijd. Als je in plaats van een knuffel of hallo wordt begroet met een boze tirade over misbruik op het werk of eindeloze verhalen over hoe iedereen beter wordt behandeld en meer voordelen heeft, dan is dat een sterke indicatie van verborgen narcisme”, zei hij.

Ze zijn erg defensief

Het lijkt misschien “Defensiviteit over iemands gebrek aan prestaties of negativiteit en vijandigheid tegenover het succes van anderen,” zei Campbell.

Verborgen narcisten zijn zowel onzeker als overgevoelig, waardoor ze ‘erg moeilijk in de omgang’ kunnen zijn, zegt psychiater Dr. Harold Hong vertelde Mind Body Green.

“Ze zoeken constant geruststelling en bevestiging, maar worden ook snel defensief en reageren boos als ze zich bedreigd voelen”, zei hij.

Experts geven advies over wat je moet doen als je verliefd bent op een geheime narcist.

Gpointstudio via Getty Images

Experts geven advies over wat je moet doen als je verliefd bent op een geheime narcist.

Hoe om te gaan als uw partner een geheime narcist is

Als je een relatie hebt met iemand die alle emotionele uitwisseling domineert, is het maar al te gemakkelijk om je behoeften opzij te zetten, je gevoelens te negeren en daarbij je stem te verliezen.

“Verborgen narcisten kunnen het zo onaangenaam maken als je om iets vraagt ​​dat het gemakkelijker is om te zwijgen,” zei Malkin. “Maar als je dat doet, zit je in een relatie waarin de pijn van je partner altijd belangrijker is dan die van jezelf.”

Psychotherapie is vaak “essentieel voor het proces om je centrum in stand te houden”, voegde hij eraan toe.

Het is belangrijk om “zich zeer bewust te worden van het complexe spel van de geheime narcist door uw duidelijke observaties, intuïtie en onderzoek” als huwelijks- en gezinstherapeut. Linda Martínez-Lewiauteur van “Jezelf bevrijden van de narcist in je leven”, zegt HuffPost.

“Hernieuw je belofte om waar en trouw te zijn aan jezelf als individu,” zei ze. “Ontwikkel een mindfulness-oefening die je psychologisch geaard houdt. Eer en handhaaf stabiele, stabiele grenzen.

Behary zei dat ze haar klanten vaak coacht bij het plannen van hun vertrek, of het nu gaat om giftige gesprekken met hun partners of de relatie helemaal.

“Zoek een manier om te zeggen: .. om erover te praten,” zei ze. “En loop echt weg, want het kan woedend zijn om constant geplaagd te worden door het gevoel beschuldigd te worden de pestkop te zijn.”

U kunt overwegen een ultimatum te stellen: als uw partner geen professionele hulp zoekt, kunt u niet langer in de relatie blijven. Behary merkte ook op dat therapie meestal nodig is om “elke betekenisvolle en blijvende verandering” in dit soort relaties teweeg te brengen.

Haar grootste advies voor partners van heimelijke narcisten is om te werken aan het vinden van je stem en ‘jezelf weer stevig te voelen’.

“Omdat dat iets is dat verloren gaat in al het drama van het leven met mensen met dit soort stoornis.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *