Amazon-staking: de eerste officiële staking op Britse bodem begint vandaag | Economisch nieuws


Darren Westwood weet hoe hij zichzelf moet verdedigen.

Als kind werd hij gepest op de speelplaats en geslagen in zijn plaatselijke stadscentrum. Nu kost het van niemand meer moeite, hoe groot of hoe sterk ook, ook al is het toevallig een van de grootste bedrijven ter wereld.

Meneer Westwood denkt dat zijn werkgever, Amazon, een pestkop is.

Omdat hij de lonen en arbeidsomstandigheden in het magazijn van het bedrijf in Coventry – waar arbeiders de hele dag op de been zijn om goederen te sorteren om naar andere magazijnen te worden gestuurd – langzaam zat was, riep hij collega’s op om een ​​staking te steunen.

Na enige aanvankelijke tegenzin heeft het hen geleidelijk gewonnen en bijna 300 werknemers zullen vandaag vertrekken – wat de eerste officiële staking op Britse bodem markeert voor de online gigant.

“Ik ben niet bang voor dingen. Ik ben mijn leven lang opgegroeid en ik ben in het stadium dat ik niet geïntimideerd of bezorgd ben”, zei de 57-jarige.

“Tijdens de pandemie bedankten mensen ons en dat waardeerden we, maar Amazon verdiende nog steeds geld terwijl we het gevoel hadden dat we in de steek werden gelaten.”

“Het geld is er. Ik weet dat mensen zeggen dat het de politiek van afgunst is, maar we vragen niet om het zijne [Jeff Bezos’] jacht of zijn raket. We kunnen ons gewoon niet betalen. En dat is alles wat we vragen.”

Vakbonden hebben van oudsher moeite om Amazon binnen te dringen, maar de stemming onder het personeel van het bedrijf veranderde in augustus nadat het zijn werknemers een wat velen zagen als een schamele loonsverhoging aanbood. De onlinegigant heeft het uurloon verhoogd met 50 pence tot £ 10,50 per uur.

Toen ze het nieuws hoorden, organiseerden de arbeiders een informele staking. Ze hadden er meer van verwacht, vooral omdat het bedrijf de afgelopen jaren uitstekende winsten heeft gemaakt en de inflatie in het snelste tempo in 40 jaar stijgt.

De vakbond GMB greep de kans en hielp bij het organiseren van een staking, waarbij de arbeiders vlak voor Kerstmis voor formele actie stemden.

Het gaat echter niet alleen om het geld. Amazon is al lang bekritiseerd vanwege het hanteren van strikte productiviteitsdoelstellingen waarbij werknemers een vast aantal items per uur moeten sorteren.

Als u dit niet doet, kan dit resulteren in “aanpassing”, een soort waarschuwing. Het personeel heeft maximaal 30 minuten pauze per dag, waarvan er slechts één wordt betaald.

“Als je denkt dat je in de rij moet staan ​​om in te checken, dan in de rij moet gaan staan ​​om door metaaldetectoren en beveiliging te gaan, en in de rij moet staan ​​om je eten te halen, dan verdampt die tijd heel, heel snel”, zei meneer Westwood. “Ik ben na een pauze al een minuut te laat en heb een aanpassing gekregen.”

Het verlies van maximaal 300 van de 1.400 werknemers in Coventry zal waarschijnlijk geen grote operationele problemen veroorzaken bij Amazon, maar het management zal de ontwikkelingen nauwlettend volgen. Over de hele wereld begon het personeelsbestand in beroering te komen. In de Verenigde Staten hebben werknemers van een magazijn in New York onlangs gestemd om de allereerste vakbond van het bedrijf te vormen.

De vakbond GMB eist dat Amazon zijn werknemers in het VK 15 pond per uur betaalt om hun loon in lijn te brengen met dat van hun Amerikaanse tegenhangers, die 18 dollar per uur verdienen. De heer Westwood gaf echter toe dat er waarschijnlijk veel minder nodig zou zijn om het geschil te beslechten.

Afbeelding:
Amazon-magazijn in Coventry waar arbeiders in staking gaan

‘2 pond extra uur zou acceptabel zijn’

“Ik zou blij zijn als ze het gewoon met £ 2 zouden verhogen. Ik denk dat een extra £ 2 per uur of een extra £ 2,50 per uur prima zou zijn. Ik denk dat iedereen dan zou stoppen en dat mensen gelukkig zouden zijn, ” zei hij.

Het bedrijf vertelde Sky News dat het een competitief lokaal loon betaalt dat sinds 2018 met 29% is gestegen.

Een woordvoerder voegde eraan toe: “We waarderen het geweldige werk dat onze teams het hele jaar door doen en zijn er trots op een competitief salaris te bieden dat begint bij minimaal £ 10,50 tot £ 11,45 per uur, afhankelijk van de locatie.

“Werknemers ontvangen ook uitgebreide secundaire arbeidsvoorwaarden die duizenden meer waard zijn, waaronder een particuliere ziektekostenverzekering, levensverzekering, gesubsidieerde maaltijden en een personeelskorting, om er maar een paar te noemen.”

Werknemers beschuldigen hem er echter van dat hij tijdens het proces andere voordelen heeft geschrapt. Kortom, de loonsverhoging van 5% die het zijn personeel heeft gegeven, komt neer op een loonsverlaging in reële termen, aangezien de inflatie, die vorig jaar piekte op meer dan 11%, is gestegen tot meer dan het dubbele.

De heer Westwood wees erop dat het bedrijf de kosten van zijn diensten heeft verhoogd om hogere inflatiepercentages weer te geven, terwijl het naliet de buit eerlijk te delen met zijn personeel.

Een soortgelijk verhaal speelt zich af in de hele economie, met name in de publieke sector, waar de arbeidsverhoudingen breken onder de druk van de op hol geslagen inflatie. Verpleegkundigen, paramedici, spoorwegpersoneel, leraren en postbodes stemden allemaal om hun gereedschap te laten zakken en te demonstreren.

“Sommige nachten kan ik niet slapen”

Net als sommige Amazon-medewerkers zijn velen van hen tijdens de pandemie herhaaldelijk aan hun waarde herinnerd, toen ze naar hun werk gingen terwijl anderen thuis bleven.

‘Het zijn goede mensen,’ zei meneer Westwood. “Ik weet dat sommige mensen denken dat we ongekwalificeerd zijn en dat dat het minimumloon is voor ‘minimumwerk’. Maar je hebt ons nodig tijdens de pandemie. Je hebt voor ons gejuicht en regenbogen geschilderd. Lucht in de straat. We zijn dezelfde mensen. ”

“Het is 10 uur per dag, op je voeten staan. Ik loop 18.000 stappen en het eist zijn tol van mensen. Ik heb een schouderblessure. Sommige dagen is het zo pijnlijk. Sommige nachten kan ik niet slapen, het houdt me gewoon wakker En dat komt door de repetitieve inspanning om steeds maar weer hetzelfde werk te doen.

Hoewel de heer Westwood hoopt dat de twee partijen tot een akkoord kunnen komen, gelooft hij dat de belangrijkste winst zal zijn om de vakbondsvorming binnen het Amazone-personeelsbestand te vergroten om ervoor te zorgen dat de werknemers blijven terugvechten.

Hij geeft toe dat werken voor Amazon voordelen heeft en veel mensen genieten van hun tijd daar, maar denkt dat het bedrijf nog een lange weg te gaan heeft.

“Collega’s hebben moeite om hun rekeningen te betalen”, zei hij. “Maar we werken voor een van de rijkste mannen ter wereld, in een van de rijkste bedrijven ter wereld, in een van de rijkste landen ter wereld… dat is niet eerlijk.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *