Bidens voormalige Covid-tsaar treedt op om de show te leiden


Jeff Zients lijkt buiten de centrale cast om de rol van stafchef van het Witte Huis op zich te nemen. In een tijd van economische onzekerheid straalt de voormalige private equity-manager vertrouwen uit. Terwijl de Covid-pandemie de winter in sleept, kan Zients zijn laatste cv – Covid-tsaar voor de eerste anderhalf jaar van de Biden-regering – noemen als een andere spraakmakende oefening om het vertrouwen van het publiek op te bouwen en de verwachtingen van het publiek te managen. Misschien wel het belangrijkste is dat Zients kan putten uit zijn goede trouw in de particuliere sector om ervoor te zorgen dat grote wetgevende overwinningen van het Witte Huis van Biden worden veiliggesteld en vertaald in tastbare winsten voor gewone Amerikanen in de aanloop naar een mogelijk bod van Biden op herverkiezing in 2024. Tegelijkertijd zeggen critici van Zients dat zijn staat van dienst op het gebied van dubbelzinnige transacties een ernstig probleem is geweest gedurende zijn hele carrière in de private en publieke sector.

“De essentiële voorwaarde voor succesvolle herverkiezing en een succesvolle eerste termijn is een welvarende economie”, zei Reed Hundt, voormalig hoofd van president Barack Obama’s Federal Communications Commission en een collega van Zients toen hij waarnemend directeur van het Bureau was. beheer en begroting. Historische uitgaven aan federale uitgaven in baanbrekende rekeningen zoals de Cut Inflation Act en de bipartisan Infrastructure Act moeten nu in de hele economie worden geïmplementeerd, met duidelijke en tastbare resultaten voor hen. “Dit geld zou de grootste hefboomwerking van de particuliere sector moeten genereren voor klimaatinitiatieven”, zegt Hundt, die de Coalition for Green Capital heeft opgericht om deze investeringen te kanaliseren. “Dan moeten de belastingverlagingen worden gebruikt om de grootste investeringen in de particuliere sector te creëren.” Voor het geld van Hundt zijn Zients op maat gemaakt voor de klus. “Het is essentieel om mensen op het niveau van het Witte Huis te hebben die complexe dingen kunnen vereenvoudigen – die de overheid onderdeel kunnen maken van die vergelijking. Je hebt [White House senior adviser] John Podesta aan de klimaatkant, en voor de totaliteit van alles heb je Jeff Zients. Ik vind het een geweldig plan. Niemand wil een stafchef dwingen verkiezingen uit te voeren, maar je hebt er wel een nodig als je bestuurlijke uitmuntendheid en efficiëntie wilt. »

Maar het werk van een pragmatische, marktgerichte handhaver is sinds de regering-Obama de ideale typebeschrijving van de stafchef van de Democraten. Dit voorzitterschap trad aan tijdens een verpletterende wereldwijde economische neergang en heeft er een prioriteit van gemaakt om de duidelijk rusteloze dierlijke geesten van de investeringseconomie te kalmeren. Drie van Obama’s vier stafchefs komen uit de wereld van investeringsbankieren, en de economische beleidsrichtlijnen die afkomstig waren van Obama’s Oval Office droegen duidelijk de stempel van dat geboorterecht. Gedurende die tijd hielp Zients – samen met de toenmalige vice-president Joe Biden – de reactie van het Witte Huis op de confrontatie van het Congres over de naderende ‘fiscale klif’ vorm te geven, d.w.z. vertellen wanneer de belastingverlagingen van George W. Bush voor 2001 gepland waren. verlopen. Het Republikeinse Congres heeft forse bezuinigingen op de overheidsuitgaven geëist om verwachte inkomstendalingen te compenseren – of anders een verdere verlenging van de bezuinigingen. Uiteindelijk wonnen ze op beide fronten, dankzij de vermeende bestuurlijke kalmte van conflictmanagers als Zients. Het is niet bepaald een inspirerende homilie van publiek gericht politiek management terwijl het Congres en het Witte Huis van Biden zich voorbereiden op een nieuwe confrontatie met hoge inzetten over het schuldenplafond.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *