Coaching bezorgde me maandenlang hoofdpijn – maar ook veel vreugde City of Bristol Women


Welkom bij Moving the Goalposts, de gratis nieuwsbrief voor damesvoetbal van The Guardian. Hier is een fragment uit de editie van deze week. Voer hieronder uw e-mailadres in om de volledige versie eenmaal per week te ontvangen:

“,”isTracking”:false,”isMainMedia”:false,”source”:”The Guardian”,”sourceDomain”:”theguardian.com”}”/>

Coachen was mij niet vreemd. Mijn eerste ervaring deed ik op in de Verenigde Staten toen ik in een aantal zomerkampen werkte die verbonden waren met Sky Blue FC (nu NJ/NY Gotham FC), de club waar ik destijds voor speelde. Ik zou naar verschillende delen van New Jersey kunnen gaan, lokale voetbalclubs ontmoeten en met jonge spelers van verschillende leeftijden kunnen werken. Soms met hele jonge kinderen, van 6 tot 14 en 15 jaar.

Ik dacht niet dat ik wilde coachen toen ik met pensioen ging – ik was er vrij zeker van dat ik een gefrustreerde coach zou zijn – maar ik wilde ook niet alleen een beslissing nemen op basis van mijn perceptie van wat dit inhield zonder het te proberen. .

Iedereen die ik had gesproken, of het nu coaches waren of voormalige voetbalprofessionals voor heren en dames, had hetzelfde gezegd: je moet het gras op; als je het wilt doen, moet je het leven.

Ik had het niet meegemaakt, dus hoe kon ik er mijn neus voor ophalen?

Ik nam deel aan de UEFA B-cursus voor alle vrouwen van de Football Association of Wales, die plaatsvond in Newport en volledig werd ondergedompeld. In detail leren van alle dingen die je als speler bijna als vanzelfsprekend beschouwt – de planning, alle dingen waar je aan moet denken in termen van spelers en voorbereiding, de technische, tactische en psychologische aspecten, de fijnere details – was oculair diafragma . Als speler denk je niet zo breed, je denkt niet na over hoe de grootte van het veld de intensiteit beïnvloedt, of de belasting van de spelers en de limieten die hun speeltijd bepalen.

Bristol City viert deze maand hun laatste winnaar tegen Coventry United. Fotografie: Will Cooper/JMP/Shutterstock

Een van mijn mentoren op deze reis was Lauren Smith, hoofdcoach van Bristol City. Na het spelen wist ik niet zeker wat ik ging doen. Ik heb van alles een beetje gedaan – dat doe ik nog steeds. Ik vond het leuk om met de stroom mee te gaan en niet de gestructureerde routine te hebben die ik als speler had ervaren voor wat voelde als een eeuwigheid. Het onbekende was en is spannend. Maar Lauren benaderde me omdat ze het budget hadden voor een derde assistent en dat is voor mij vrij goed gelukt.

De beste manier om de eerste paar weken, zo niet maanden, in deze functie te beschrijven, is door te zeggen dat ik elke dag met hoofdpijn thuiskwam. Mijn hoofd ging tekeer omdat ik constant aan het nadenken was over hoe ik aan de verwachtingen van mijn baas, de staf en de spelers kon voldoen, maar ook hoe ik de sessies moest plannen en ervoor moest zorgen dat we er samen alles uithaalden wat we wilden.

Ik was aan het einde van elke dag aan het nadenken en analyseren: was het een succes? Was het een mislukking? Hoe kan ik het veranderen? Werkte het? Het is niet gelukt ? En dan kijk je zoveel video’s en zoveel wedstrijden, van ons en van de tegenstander. Het vereist veel grijze massa omdat je constant kritisch momenten, thema’s, eenheden, een echte veelheid aan dingen analyseert die je mentaal uitputten. Maar ze hebben mijn kijk op voetbal verbreed, verbreed wat ik er zo leuk aan vind en het soort voetbal waar ik graag naar kijk of speel.

Anita Asante (rechts) op de foto voorafgaand aan de wedstrijd van Bristol City tegen Crystal Palace in oktober
Anita Asante (rechts) op de foto voorafgaand aan de wedstrijd van Bristol City tegen Crystal Palace in oktober. Fotografie: Will Cooper/JMP/Shutterstock

We zijn allemaal betrokken bij sessieplanning en besluitvorming, wat betekent dat ik elke dag op het werk leerde wie ik ben als coach, wat mijn identiteit is, wat mijn kernwaarden zijn en dan kan ik manieren onderzoeken om dit af te stemmen op personeel en spelers.

Ik doe er mijn voordeel mee. Ik werk graag met gemotiveerde, betrokken en ambitieuze spelers. Voor mij persoonlijk, na de carrière die ik heb gehad, wat me gelukkig maakt, is het helpen van spelers om te komen waar ze heen willen.

Wil ik hoofdtrainer worden? Op deze vraag kan ik u eerlijk gezegd geen concreet antwoord geven. Als speler heb ik veel tijd opgeofferd aan vrienden, familie en levensgebeurtenissen en eigenlijk duurt het trainen langer – ik begrijp waarom er zo weinig vrouwelijke coaches in het voetbal zijn. Ik ben nog steeds op deze reis van het voelen en waar mijn hart uiteindelijk naar op zoek is, zal uiteindelijk winnen, maar ik geniet er tot nu toe van en geniet van waar het spel naartoe gaat.

Chelsea en Liverpool spelers glijden uit op het bevroren Kingsmeadow-veld voordat de wedstrijd zes minuten later werd gestaakt.

Heeft u een vraag voor onze redacteuren – of wilt u een onderwerp voorstellen om te behandelen? Neem contact met ons op door een e-mail te sturen naar moving.goalposts@theguardian.com of door BTL te posten.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *