DHS liet in december 1.100 misdadigers vrijHomeland Security liet in december meer dan 1.100 illegale immigranten met een strafblad vrij uit de detentiecentra, terwijl het probeerde plaats te maken voor een grensgolf die nooit kwam.

Deportatiebeambten zeiden dat hen was verteld te stoppen met arrestaties en ruimte vrij te maken voor de verwachte impact van het wijzigen van een pandemisch grensbeleid. De nieuwe gegevens, eerder deze maand vrijgegeven door de Amerikaanse immigratie- en douanehandhaving, tonen de omvang van de beweging.

ICE zei dat het 515 migranten met strafrechtelijke veroordelingen heeft vrijgelaten en 641 anderen die strafrechtelijk worden vervolgd.

Officieren zeiden dat de vrijlatingen verband hielden met het titel 42 pandemische grensbeleid, dat volgens een gerechtelijk bevel vlak voor Kerstmis zou verdwijnen. Homeland Security zei dat de reeds recordniveaus van grenschaos zouden kunnen verdrievoudigen, en dat ze ruimte vrijmaakten uit ICE-faciliteiten om te proberen enkele van de meest flagrante grensgevallen in te dammen.

Maar het Hooggerechtshof beval Titel 42 om van kracht te blijven terwijl het argumenten hoort. Dus terwijl de grens een toename van illegale overschrijdingen heeft gezien, is de catastrofale push niet uitgekomen.

Dat maakte de releases nog erger, zei RJ Hauman, manager overheidsrelaties bij de American Federation for Immigration Reform.


ZIE OOK: 84% van de Amerikanen steunt onderzoek van speciale aanklager naar geheime Biden-documenten, opiniepeilingen


“Wat ze in december deden in afwachting van de titel 42-uitspraak die nooit werd uitgesproken, was weer een daad van handhavingstheater die de openbare veiligheid en de integriteit van ons systeem in gevaar brengt”, zei hij tegen de Washington Times.

Detentie van illegale immigranten in afwachting van deportatie zou de norm moeten zijn, vooral voor degenen die aan de grens worden tegengehouden.

Maar de enorme omvang van de grenschaos en de antipathie van de regering-Biden tegen detentie zorgen ervoor dat de bedden ongebruikt blijven, zelfs als de regering mensen vrijlaat in het land.

Criminelen vormden slechts een fractie van de releases in december, in totaal 20.279, meer dan 80% meer dan het gemiddelde van oktober en november.

Met die releases gebruikte ICE begin januari net iets meer dan 20.000 detentiebedden – ondanks dat het geld kreeg voor gemiddeld 34.000 bedden per dag.

Deze week hield ICE 23.030 mensen vast, wat nog steeds bijna 11.000 onder de dagelijkse capaciteit ligt.

ICE heeft niet gereageerd op een verzoek om dit verhaal.

Tom Homan, die ICE leidde tijdens het eerste deel van de Trump-regering, vertelde The Times dat alle detentiebeslissingen nu worden genomen door een politiek aangestelde, niet door loopbaanmedewerkers.

De heer Homan zei dat de aangestelde probeerde mensen naar vrijlating te duwen in plaats van naar detentie.

“Het trieste is dat voor veel lege bedden al betaald is”, zei hij.

Hij zei dat een deel daarvan lijkt te bestaan ​​uit het overhevelen van geld van groepen die vriendjes zijn met Team Biden. Dit omvat niet-gouvernementele organisaties die de overheid betaalt om bevrijde immigranten te helpen vestigen in nieuwe gemeenschappen, en bedrijven met winstoogmerk die toezicht houden op monitoringprogramma’s die sommige migranten volgen bij hun vrijlating door middel van telefoonopnames.

De heer Homan zei dat detentie de kern van de aanvraag is. Als illegale immigranten kunnen worden vastgehouden, kunnen ze worden uitgezet. Maar als ze worden vrijgelaten, blijft de overgrote meerderheid uiteindelijk, waardoor hun processen worden uitgesteld of de deportatiebevelen worden genegeerd zodra ze zijn uitgevaardigd.

“Ze zitten in de wind te wachten op de volgende amnestieovereenkomst”, zei meneer Homan.

ICE biedt twee verschillende soorten vrijlating uit detentie. Een daarvan is liaison, wat kan worden gedaan door een rechter of door ICE. De andere is discretionaire vrijlating door ICE, wat kan worden gedaan op basis van een erkenningsbevel, een toezichtsbevel of via de voorwaardelijke vrijlating van de minister van Binnenlandse Veiligheid.

De releases van criminele obligaties stegen in december met slechts 10%, terwijl de discretionaire criminele releases van ICE met 66% stegen.

Dit vertegenwoordigt in totaal 1.156 strafrechtelijke vrijlatingen, waaronder 515 met veroordelingen en de overige 641 met hangende aanklachten.

ICE-records geven geen details over de soorten misdaden.

Naast het vrijlaten van de criminelen stopte ICE ook met het nastreven van nieuwe doelen op de grond.

Een ICE-officier zei dat zijn gebied was geïnstrueerd om geen verdere arrestaties te verrichten omdat er geen ruimte was om ze te plaatsen.

Het resultaat is dat ICE-agenten in december slechts 5.950 mensen boekten, vergeleken met ongeveer 6.500 in oktober en november, volgens gegevens die worden bijgehouden door het Transactional Records Access Clearinghouse van Syracuse University.

In de pre-pandemische Trump-jaren boekte ICE routinematig het dubbele aantal per maand.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *