FEITEN CONTROLEREN: Moest Rusland ‘alle aanvallen stoppen’?


De video gedeeld op facebook beweert dat Rusland “alle aanvallen moest stoppen” in Oekraïne terwijl zijn campagne voortduurt.

Vonnis: onjuist

Volgens de Oekraïense generale staf bleef Rusland Oekraïense troepen over de frontlinies aanvallen.

Feiten controleren:

De Verenigde Staten overwegen wapens te leveren aan Oekraïne om militaire operaties te starten op de Krim, een regio die in 2014 illegaal door Rusland is geannexeerd. De New York Times. Tegelijkertijd leggen de Verenigde Staten naar verluidt de laatste hand aan plannen om Abrams-tanks naar Oekraïne te sturen. CNN gemeld.

In de Facebook-video, die meer dan 38.000 keer is bekeken, wordt beweerd dat “het Russische leger alle aanvallen moest stoppen”. Het onderschrift bij het Facebook-bericht luidt: “1 minuut geleden! Het Russische leger moest alle aanvallen stoppen! Poetin bekende eindelijk!

Deze verklaring is echter onjuist. Als de Russen de aanvallen in Oekraïne hadden gestopt, zouden de media erover hebben bericht, maar geen enkele deed dat. Het Oekraïense ministerie van Defensie deed dat niet gemeld over Russische troepen die hun aanvallen op Oekraïense posities stoppen.

De Oekraïense generale staf gemeld in zijn update van 20 januari dat de Russen de hele Donbass en in het zuiden aanvielen.

“Gedurende de afgelopen 24 uur hebben de Oekraïense strijdkrachten aanvallen afgeslagen nabij de nederzettingen Novoselivs’ke en Bilohorivka (Loehansk Oblast); Verkhn’okam’yans’ke, Krasnopolivka, Soledar, Krasna Hora, Paraskoviivka, Bakhmut, Ivanovs’ke, Diliivka, Vodyane, Mar’inka, Pobieda en Novosilka (Donetsk Oblast); en Mala Tokmashka en Stepove (Zaporizhzhia Oblast),’ leest een deel van de update.

Het Institute for the Study of War (ISW), een onpartijdige denktank, rapporteerde ook over de Russische aanslagen in zijn rapport van 1 januari. 18 en 19 updates. (GERELATEERD: Toont deze video een Oekraïense vrouw die een Russische soldaat confronteert?)

“Russische bronnen beweerden dat Russische troepen Klishchiivka hadden veroverd te midden van lopende Russische offensieve operaties rond Soledar, Bakhmut en Avdiivka”, meldde ISW op 3 januari. 19. “Russische bronnen beweerden dat Russische troepen plaatselijke offensieve operaties uitvoerden in de oblast Zaporizja.”

Desinformatie rond het Russisch-Oekraïense conflict is niet nieuw. Check Your Fact ontkende onlangs een bewering dat Oekraïne een Russische trein met 1.000 troepen had vernietigd.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *