Hoe een paar ex-Blue Jays de Hall of Fame binnenkwamen met dubieuze zaken


Dit is een fragment uit The Buzzer, de dagelijkse elektronische nieuwsbrief van CBC Sports. Blijf op de hoogte van sportnieuws door je hier te abonneren.

De Baseball Hall of Fame-klasse van dit jaar heeft een Blue Jays-smaak.

Scott Rolen, een derde honkman die in 2008 en 2009 voor Toronto speelde, was de enige kandidaat die de vereiste steun kreeg van 75% van de honkbalschrijvers toen de resultaten van hun Hall of Fame-stemming gisteravond bekend werden gemaakt. Slechts 10% van de kiezers vond Rolen in 2018, zijn eerste jaar op de stemming, de Zaal waardig. Maar haar steun is sindsdien elk jaar gestaag toegenomen, en de zesde keer was de charme.

Rolen zal op 23 juli worden opgedragen aan Cooperstown naast Fred McGriff, een eerste honkman die zijn eerste vijf Major League-seizoenen bij de Blue Jays doorbracht van 1986-1990 en veel gemakkelijker met het team wordt geassocieerd dan Rolen. The Crime Dog was een favoriet van Jays-fans, vooral in 1989 toen hij een American League-record van 36 homers sloeg en de AL leidde met het meeste slugging on-base-percentage. Hij werd dat jaar zesde bij de AL MVP-stemming en hielp Toronto de AL East-titel te winnen naast George Bell, Tony Fernandez, Kelly Gruber, Ernie Whitt, Dave Stieb, Jimmy Key en Tom Henke. Een jaar later werden McGriff en Fernandez verhandeld naar San Diego in de franchise-veranderende blockbuster die in 1992 en 1993 de twee Jays World Series-kampioenen Roberto Alomar en Joe Carter bracht.

McGriff bleef een opmerkelijk consistente, zij het niet spectaculaire slagman na het verlaten van Toronto, en werd de eerste speler die minstens 30 homeruns sloeg voor vijf verschillende teams en een van de slechts vier die homerun-titels wonnen in de Amerikaanse en Amerikaanse nationale competities. Na stops bij Atlanta (waar hij de World Series won in 1995), Tampa Bay, de Cubs en de Dodgers, stopte McGriff na het seizoen 2004 met 493 homeruns – gelijk met Lou Gehrig voor de 29e plaats algemeen. Elke speler voor McGriff op de all-time homerun-lijst staat ofwel al in de Hall of Fame, of komt nog niet in aanmerking omdat hij nog actief is of te recent met pensioen is, of gebonden is aan steroïden.

Maar de consistentie van McGriff kon de schrijvers niet verbazen. Hij bereikte zelfs nooit 40% in hun Hall of Fame-stemming voordat hij voorbij het maximum van 10 jaar viel. McGriff kwam vorige maand binnen via de Contemporary Baseball Era Committee – een van de wisselende groepen die sollicitanten voor een bepaalde periode opnieuw in overweging neemt nadat hun geschiktheid als schrijver is uitgeput (een taak die voorheen door de oude commissie werd vervuld).

Deze 16-koppige panels zijn veel soepeler en hebben de afgelopen jaren dubieuze kandidaten zoals Harold Baines, Jack Morris en Jim Kaat toegelaten. Een reden hiervoor kan bekendheid zijn. De commissie die McGriff koos, bestond bijvoorbeeld uit voormalige teamgenoten Greg Maddux en Kenny Williams en voormalig Blue Jays-manager Paul Beeston. Honkbalschrijvers zijn zeker niet immuun voor vooroordelen, maar die verdwijnen meestal als er bijna 400 stemmen zijn uitgebracht.

Rolen kwam op de ouderwetse manier de Hall of Fame binnen, maar niet zonder een paar opgetrokken wenkbrauwen. Nadat hij bij zijn eerste vijf pogingen was afgewezen, werd de voormalige Phillie, Cardinal, Blue Jay en Red dit jaar genoemd op 76,3% van de stembiljetten van schrijvers, waarmee hij de inductie-lat met slechts zes stemmen overschreed. Zijn debuut van 10,2% in 2018 is verreweg het laagste percentage in de eerste ronde van alle spelers die later worden gekozen. Het vorige record was 17%, door Dodgers geweldige Duke Snider.

Rolen heeft dit jaar waarschijnlijk geprofiteerd van zwakke concurrentie. De enige zelfs semi-sterke kandidaat om deel te nemen aan de stemming was Carlos Beltran, een 435 homer die enigszins besmet was door zijn rol in het Astros-valsschandaal. Overlevenden Alex Rodriguez en Manny Ramirez hebben zeker de cijfers om naar binnen te gaan, en Gary Sheffield en Andy Pettitte verdienen het waarschijnlijk ook, maar alle vier worden ze in de ogen van sommige kiezers gediskwalificeerd vanwege hun banden met steroïden. Barry Bonds, Roger Clemens en Sammy Sosa werden vorig jaar om dezelfde reden uit de stemming geslagen. De beste kiezers achter Rolen dit jaar waren Todd Helton, een eerste honkman met opgeblazen slagstatistieken van Coors Field; en Billy Wagner, een grote afsluiter maar toch een afsluiter.

Dat gezegd hebbende, Rolen was een uitstekende speler. Veel van de scepsis over zijn Hall of Fame-waardigheid kan voortkomen uit het feit dat zijn vaardigheden subtieler waren dan die van anderen. Rolen was een levenslange .281 slagman die slechts drie keer 30 homers sloeg in een seizoen en er 34 sloeg in 2004, toen hij vierde werd voor de NL MVP door op St. Louis te stemmen. Buiten dat jaar haalde Rolen nooit de top 13 van MVP-stemmingen, ondanks het winnen van de NL Rookie of the Year-prijs 1997 met Philly.

Honkballiefhebbers herkennen Rolen echter als een zeer goede slagman en bovenal een uitstekende verdedigende derde honkman – misschien wel de beste van zijn tijd. Hij won acht Golden Gloves en zijn zeldzame combinatie van verdedigend en aanvallend vermogen komt tot uiting in zijn 70,1 overwinningen op wissels, die in de top zeven van de 15 Hall of Famers die voornamelijk externe spelers waren, mikken. Dat Rolens OORLOG waarschijnlijk een belangrijke rol speelde bij zijn verkiezing spreekt tot de veranderende demografie van honkbalschrijvers, die als groep van jaar tot jaar jonger en statistisch onderlegder worden.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *