Kerkers en draken en romans. Het geluk van Weasel opnieuw bezoeken


Een besnorde ridder en een met een dolk zwaaiende jongen kruipen door een kniehoog moeras.

Inzet van de originele Larry Elmore-hoes voor: Het geluk van de wezel.
Afbeelding:: Tovenaars van de kust

Voor het eerste boek van Drakenlans Held: serie, De legende van Huma:, werd het verhaal van Krynns grootste ridder verteld, en hoe hij de drakengodin Takhisis verbannen en de wereld redde. Nu, in het derde deel van de serie, Michael Williams’ Het geluk van Wezelwe hebben het verhaal van een jongen die vooral bezorgd is om niet vermoord te worden.

Weasel, echte naam Galen Pathwarden, is geen held, ondanks de naam van de show. Er zijn ook geen Dragonlances in het boek. Verdorie, er zijn niet eens draken. (Er zijn een paar speren.) In plaats daarvan wordt Galen ingeschakeld door een kwaadaardige tovenaar genaamd de Scorpion om te spelen met een Solamnic-ridder genaamd Bayard Brightblade, die ook Galen aanwerft als zijn schildknaap. Het boek gaat vooral over Galen die erg slecht is in beide banen en veel klaagt.

Het geluk van Wezel is een heel vreemd boek. Het is geen slecht boek… Ik denk het niet. Het is vaak grappig, met grappige regels die niet misstaan ​​in een Terry Pratchit roman. Maar er is geen urgentie in enig deel van het boek, ook al is het belangrijkste plot voor het grootste deel dat Bayard naar Caela Castle moet gaan om te vechten in een toernooi, Enid di Caela’s hand in het huwelijk moet winnen en de vloek moet beëindigen. des di Caelas volgens een profetie die Bayard vond gekrabbeld in de kantlijn van een willekeurig boekdeel.

Cover van de herdruk uit 2012.

Cover van de herdruk uit 2012.
Afbeelding:: Tovenaars van de kust

Je zou denken dat het aftellen van het toernooi de plot een boost zou geven, maar: Het geluk van Wezel geeft er veel minder om dan Bayard. Mijn favoriete voorbeeld is een hoofdstuk waarin Bayard en Galen een boeman tegenkomen die een nauwe doorgang bewaakt en weigert hen door te laten. Bayard probeert de boeman te bevechten, maar wordt in één klap verpletterd. Als Bayard het opnieuw probeert, wordt hij uitgeschakeld dagen:. De boeman gaat even weg, maar Bayard is te geblesseerd om te worden verplaatst. Als Bayard wakker wordt, besluit hij dat de boeman waarschijnlijk alleen ‘s nachts verschijnt omdat hij verzwakt is door zonlicht. Dus Bayard heeft een gevecht van 10 uur met deze boeman, wachtend tot de zon opkomt, wat uiteindelijk gebeurt helemaal niets. Uiteindelijk blijkt dat de boeman werd gecontroleerd door de schorpioen, die probeerde te voorkomen dat Bayard op tijd naar het toernooi zou gaan. Daarin slaagt de schurk uitstekend.

Wat doet Galen tijdens deze epische en stomme strijd? Niets. Een groot deel van het boek bestaat uit Galenus die zich verstopt wanneer Bayard in de problemen zit, of ineenkrimpt wanneer de Schorpioen hem probeert over te halen de ridder kort aan te vallen. Het is verbijsterend of Bayard of de Schorpioen het wil. Galenus is een vreselijke schildknaap (ik denk dat hij Bayard één keer in het hele boek helpt zijn wapenrusting aan te trekken en hij is er slecht in) en ik weet ook niet waarom Scorpion om zijn hulp vroeg, want Schorpioen is een buitengewoon krachtige tovenaar die kan bezitten ogres, verander geiten in saters en transformeer in verschillende mensen en dieren. Galen is niets anders dan een enorme handicap, maar uiteindelijk vraagt ​​de tovenaar hem niet eens om iets – hij loopt gewoon langs om de jongen te bedreigen en zijn snode plan te onthullen.

Over het bedreigen van de jongen gesproken, het boek heeft een doorlopend subplot – nou ja, het is geen complot, als het een complot was, zou het ergens op vooruitgaan – over Galens oudere, dommere broer, Alfric, die legitiem Galen wil vermoorden en erg , op sommige plaatsen heel dichtbij. Alfric verschijnt steeds uit het niets zonder verhalend doel, gewoon om weer een andere persoon te hebben die de hoofdpersoon niet mag en hem fysiek mishandelt. Het is willekeurig en zinloos, maar op een gegeven moment zit er een donkere humor in de herhaling en de meedogenloosheid. Al weet ik niet of dat de bedoeling is.

Uiteindelijk slaagt Galen er echter in een klein beetje scrupules en ridderlijke moed te verwerven – het helpt dat de Schorpioen Enid ontvoert, zodat een jonkvrouw van streek raakt – voor een laatste gevecht dat eenvoudig lijkt, alsof het boek zich zachtjes tegen de rails van een typisch zero-to-hero YA-avontuur, alleen om toe te geven dat hij vastzit in de rit voor de laatste hoofdstukken en geeft het op. Maar op onverklaarbare wijze wordt Alfric meegenomen naar het laatste gevecht, alleen omdat er nog minstens één ongelooflijk laf en laf personage is om toe te voegen… lichtzinnigheid? Volgens mij wel? Zoals veel van deze roman, is het vreemder dan al het andere.

Hoe meer ik dit schrijf, hoe meer redenen ik vind om een ​​hekel aan te hebben Het geluk van Wezelen toch hield het me op de een of andere manier meer geïnteresseerd dan sommige anderen Kerkers en Draken romans die ik herlas. Dat gezegd hebbende, ben ik niet bijzonder enthousiast over het idee om het vervolg te ontdekken, getiteld: Galenus werd een ridder. Ik denk dat ik genoeg heb van Weasel, die een 10 gooit. Geen bijzonder geluksgetal, maar raad eens? Zonder helden of drakenlansen, Wezel ook niet echt gelukkig.

Afbeelding voor artikel getiteld Dungeons & Dragons & Romans.  Het geluk van Weasel opnieuw bezoeken

Afbeelding:: Tovenaars van de kust

Diverse dagdromen:

  • Zoals je zou verwachten van een tovenaar genaamd de Schorpioen, neemt hij meestal de vorm aan van een… kraai.
  • Er is een grap (?) aan het begin van het boek dat Galen en Alfric één ding gemeen hebben, en dat is dat ze allebei graag hun aarzelende leraar in vuur en vlam zetten. Ik heb geen idee wat daar aan de hand is.
  • De vader van Galen wil Galen en Alfric ook herhaaldelijk vermoorden. Zo vreemd.
  • Toen: Toen ik las: Dragonlance Heroes: De legende van Huma: zie vele manen geleden volgde ik het op met de aangenaam ongemakkelijke voortzetting van: Azure-obligaties:, De Wyvern-spoor. Het lijkt daarom eerlijk om de Weasels in te ruilen voor de Dragonbaits door de trilogie af te sluiten met: Lied van de Saurials.

Wil je meer io9-nieuws? Ontdek wanneer u op de laatste moet wachten Wonder:, Star Wars:en: StarTrek: versies, wat biedt de toekomst voor de DC-universum in film en tven alles wat u moet weten over de toekomst van: Doctor who:.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *