Moet Groot-Brittannië helpen de nucleaire deal met Iran te redden?


Westerse mogendheden wegen hun opties af om te voorkomen dat Iran zijn nucleaire programma uitbreidt nu de betrekkingen met de Islamitische Republiek een nieuw dieptepunt hebben bereikt.

Het repressieve optreden van Teheran tegen protesten, executies en steun aan Rusland heeft internationale leiders op de proef gesteld, maar de VS en Europa “laten de deur open voor diplomatie” om “de rest te redden” van de nucleaire overeenkomst die in 2015 werd ondertekend, zei de Financiële tijden.

Wereldmachten vrezen dat er ‘geen geloofwaardig alternatief voor de deal’ is, waardoor ze worstelen met het risico ‘een bredere crisis te veroorzaken door alle wegen van diplomatie af te sluiten’, terwijl ze niet bereid zijn om ‘niet in zee te gaan met Iran, aangezien het drones aan Moskou verkoopt en repressie gebruikt’. burgerlijke onrust in eigen land de kop in te drukken”.

Britse steun staat op het spel

Groot-Brittannië ‘heroverweegt zijn steun’ voor de nucleaire deal na de executie van een Brits-Iraanse burger eerder deze maand, zegt De temperatuur. De voormalige onderminister van Defensie van Iran, Alireza Akbari, werd door de Iraanse regering opgehangen wegens spionage namens MI6, een aanklacht die hij ontkende.

Terwijl Britse sancties tegen hoge Iraanse functionarissen volgden, vertelde Alicia Kearns, voorzitter van de Select Committee van Buitenlandse Zaken, aan de krant dat de regering nu “alles opnieuw beoordeelt” als het om Iran gaat, inclusief de nucleaire deal. Ze voegde eraan toe dat “de deal niet werkte” en “Iran er niet significant van weerhield zijn nucleaire ambities na te streven”.

Het VK overweegt ook of het de Islamitische Revolutionaire Garde (IRGC) als terroristische groepering moet bestempelen, een stap die “het risico zou lopen de diplomatieke betrekkingen te verbreken”, aldus de FT.

Het zou “nog moeilijker zijn om de onrustige internationale besprekingen nieuw leven in te blazen” die gericht zijn op het redden van de nucleaire deal, zei de BBC.

‘Groot-Brittannië moet hier niets mee te maken hebben’

De nucleaire deal was een ‘verschrikkelijk idee, zelfs toen Barack Obama het bedacht’ in 2015, zei hij. De Telegraaf. Proberen hem nieuw leven in te blazen nadat Donald Trump hem in de steek had gelaten, was ‘gevaarlijk dom’ en Groot-Brittannië ‘zou er niets mee te maken moeten hebben’.

Het is “goed nieuws” dat “het VK nu duidelijk veel kalmer is over de deal dan het was” en dat het Westen “dezelfde energie en dezelfde eenheid zou moeten toepassen als die werden toegepast om Poetin in bedwang te houden”, aldus de krant in een redactie.

Een herlancering van de deal zou ook worden gezien als “grof verraad” door de demonstranten in Iran, en het zou de weg vrijmaken voor het regime om “miljarden dollars aan olie-export te winnen”, zei Patrick Wintour, diplomatiek redacteur van De bewaker.

Maar zelfs als de wederopstanding van de overeenkomst uit 2015 “buiten bereik” lijkt, blijft diplomatie de “meest effectieve manier”, zei Ellie Geranmayeh in De Washington Post. Zonder verandering “stevent de wereld onverbiddelijk af op een nieuwe nucleaire crisis” en moeten de westerse mogendheden “een manier vinden om de nucleaire dreiging van Iran in te dammen voordat het een grotere crisis wordt”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *