Nadhim Zahawi: De voormalige kanselier met een ‘nalatig’ belastingprobleem


Een Tory-collega heeft zich aangesloten bij een groeiende lijst van stemmen die Nadhim Zahawi aansporen om te overwegen ‘weg te blijven’ terwijl de waakhond van het Parlement zijn belastingzaken onderzoekt.

zei Lord Hayward Sky nieuws dat “we niet weten wat de deadlines zijn voor het onderzoek” naar de financiën van de voorzitter van de conservatieve partij, “en ik denk dat dat de sleutel is”.

Hayward is de laatste in een reeks hoge Tory-functionarissen die Zahawi hebben opgeroepen af ​​te treden nadat de voormalige kanselier had toegegeven een boete te hebben betaald voor ‘fouten’ in zijn belastingzaken die door HM Revenue and Customs (HMRC) als ‘roekeloos maar niet opzettelijk’ werden beschouwd. ).

Zahawi en zijn bondgenoten houden vol dat er geen opzettelijk wangedrag is gepleegd, maar er wordt volop gespeculeerd of hij deze laatste “politieke augurk” om de Tories te raken kan overleven, heeft verklaard op BBChet is Chris Mason.

Bagdad naar Downing Street

Zahawi, geboren in Bagdad uit Koerdische ouders, kwam op negenjarige leeftijd naar het Verenigd Koninkrijk, nadat zijn familie was gevlucht voor het Iraakse regime van Saddam Hoessein in de jaren 70. Zahawi sprak bij aankomst geen Engels en sprak vooroordelen en pesterijen waarmee hij op school te maken kreeg.

Na een opleiding tot chemisch ingenieur aan University College London werkte hij een tijd in de olie-industrie en was hij medeoprichter van YouGov-enquêtes. Zahawi, selfmade miljonair, is “een van de rijkste parlementsleden van het VK”, zei hij. De bewakeris Peter Walker. Hij trad in 2010 toe tot het parlement als parlementslid voor Stratford-on-Avon, dat zijn kiesdistrict blijft, en steunde de Brexit in het referendum van 2016.

Politieke opkomst

Zahawi begon door de politieke gelederen te stijgen nadat hij in 2018 was benoemd tot onderminister bij het ministerie van Onderwijs. Hij kreeg zijn eerste kabinetspost, als onderwijssecretaris, in september 2021 – meer dan tien jaar nadat hij parlementslid was geworden.

Minder dan tien maanden nadat hij tot het kabinet was toegetreden, verving hij echter Rishi Sunak als minister van Financiën, een van de belangrijkste staatskantoren. “Zahawi’s opkomst is zowel ongelooflijk langzaam als ongelooflijk snel”, twitterde hij. De temperatuur‘s plaatsvervangend politiek redacteur Henry Zeffman na de benoeming.

Volgens The Guardian’s Walker was de “sleutel” tot Zahawi’s opkomst zijn “periode” van 2020 tot 2021 als staatssecretaris bij het ministerie van Volksgezondheid – ook wel bekend als minister van Vaccins – waarin hij “enorme eer” verwierf voor de Britse snelle inzet van Covid-19-prikken.

Toen een kabinetsherschikking ‘onvermijdelijk’ werd, werd Zahawi gezien als ‘een solide minister en een goede mediaartiest, zij het iemand wiens reputatie onvermijdelijk werd geholpen door de noodlottige Gavin Williamson op te volgen’, vervolgde Walker.

Zahawi verdedigde Boris Johnson tijdens Partygate en trad regelmatig op in uitzendrondes nadat het schandaal uitbrak. Maar minder dan 48 uur nadat hij kanselier was geworden, plaatste Zahawi een brief op Twitter bewerend dat hij er bij zijn “oude vriend” op had aangedrongen “met waardigheid te vertrekken”.

Zahawi werd in september als kanselier vervangen door Kwasi Kwarteng, maar bleef in het kabinet onder Liz Truss en Sunak, laatstelijk als minister zonder portefeuille en voorzitter van de Conservatieve Partij.

De belastingwoede

Zahawi haalde de krantenkoppen nadat hij vorige week had toegegeven dat hij in 2022 als bondskanselier een belastinggeschil met HMRC had beslecht en een boete van ongeveer £ 5 miljoen had betaald. Sunak vroeg zijn ethisch adviseur om verder onderzoek te doen, maar voormalig Tory-minister Caroline Nokes was een van degenen die er bij Zahawi op aandrongen om “af te treden” voor het grotere belang van de partij.

In een verklaring zei Zahawi dat zijn fout “niet opzettelijk” was en werd opgelost zodat hij “zich kan concentreren op mijn leven als ambtenaar”.

Critici gromden echter, zei een voormalige conservatieve vice-president De Telegraaf dat “er iets mis is”. De anonieme insider, van wie wordt aangenomen dat hij ook in het bedrijf heeft gediend, voegde eraan toe: ‘Ik denk dat het het beste is als hij opzij stapt totdat de zaak is opgelost.

Een andere oud-minister omschreef de situatie als “terminaal”. Een derde die zei dat Zahawi ‘hierdoor dodelijk gewond raakte’, voegde eraan toe: ‘Het ziet er erg triest uit dat het een kwestie zal zijn van wanneer, niet of.’

Terwijl de partij worstelt om de gevolgen van het schandaal in te dammen, is de aandacht verschoven naar wat de premier en zijn voorganger Truss wisten over Zahawi’s boete wegens belastingontduiking.

Volgens dit De temperatuurnoch Truss noch Sunak kregen een waarschuwing over zijn belastingaangelegenheden – een mislukking die “vragen deed rijzen over de rol van kabinetssecretaris Simon Case, die de algehele verantwoordelijkheid heeft voor het adviseren van de premier over ethische kwesties”.

Zal Zahawi gaan?

De ethisch adviseur van Sunak, Laurie Magnus, gaat de belastingregeling van Zahawi onderzoeken, nadat de premier zei dat er ‘duidelijk vragen waren die beantwoord moesten worden’.

Zahawi zei dat hij ernaar uitkijkt “om specifieke vragen in een formele setting aan Sir Laurie te beantwoorden”, maar zei niets anders terwijl het onderzoek wordt uitgevoerd “om ‘de onafhankelijkheid van dit proces te waarborgen’.

Downing Street houdt vol dat het wil dat het onderzoek “snel” verloopt. Een hoge ambtenaar vertelde de BBC’s Mason dat het “binnen een week klaar zou kunnen zijn”.

“Het lijdt geen twijfel dat Tory-parlementsleden dit graag op de een of andere manier willen oplossen,” zei Mason, “en snel, zodat de focus op iets, wat dan ook, iets anders kan worden gericht.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *