Onderzoekers roepen Britse Colombianen op om te delen wat ze weten over het risico van vulkanen


Veel Brits-Columbianen zijn bekend met aardbevingsoefeningen en hebben waarschijnlijk tijdens hun leven een paar grote stormen en overstromingen doorstaan, maar zijn ze zich bewust van de gevaren van een mogelijke vulkaanuitbarsting?

Dat is de vraag die onderzoekers van het Centre for Natural Hazards Research van Simon Fraser University proberen te beantwoorden door middel van een online enquête die openstaat voor inwoners van British Columbia van 18 jaar en ouder.

De Onderzoek van 12 tot 15 minuten stelt een reeks vragen om te beoordelen wat mensen weten over de locatie van vulkanen in British Columbia en de risico’s van een uitbarsting. De enquête staat open tot 31 maart 2023.

Er zijn verschillende stratovulkanen – van het type dat bekend staat om hun explosieve uitbarstingen – in het zuiden van British Columbia, waaronder Mount Garibaldi, het Mount Meager-massief bij Pemberton en het nabijgelegen vulkanische veld Mount Cayley dat zich uitstrekt van het ijsveld van Pemberton tot de Squamish-rivier .

Volgens Melanie Kelman, een vulkanoloog bij de Geological Survey of Canada (GSC), is het de bedoeling dat SFU-onderzoekers hiaten in de kennis van mensen vinden om toekomstige educatieve bronnen te informeren.

“We willen echt weten wat ze weten, zodat we mensen de informatie kunnen geven die ze nodig hebben”, zei Kelman De eerste editie Dinsdag.

De eerste editie5:59De explosieve waarheid over vulkanen in British Columbia

Vulkanoloog Melanie Kelman praat met Gloria Macarenko over hoe de bergen erg actief zijn in de provincie.

Na eeuwen van inactiviteit is onlangs een vulkaan in de panhandle van Alaska, ongeveer 450 kilometer ten noordwesten van Prince Rupert, British Columbia, ontwaakt.

Wetenschappers hebben een zwerm kleine aardbevingen rond Sitka, Alaska in 2020 getraceerd tot magma-activiteit onder Mount Edgecumbe (L’úx Shaa), ongeveer 450 kilometer ten noordwesten van Prince Rupert, British Columbia.

Een met sneeuw bedekte vulkaan.
Mount Edgecumbe rijst op de voorgrond op met Crater Ridge erachter en naar het noorden op 19 mei 2022 (Max Kaufman Vulkaan Observatorium/Alaska)

De stad Prince Rupert zei dat haar hulpdiensten op de hoogte zijn gebracht van regionale vulkanische activiteit en hun noodplannen hebben herzien.

“Op dit moment zijn er geen lokale waarschuwingen of alarmwachten afgegeven voor ons gebied”, zei de stad in november in een verklaring aan CBC News nadat een universiteit van Alaska verhoogde magmaniveaus onder Mount Edgecumbe had aangetoond.

Het kennisvergaringswerk dat bij SFU wordt gedaan, zal worden gebruikt als informatie voor een groter project dat wordt uitgevoerd door Kelman en het SGR om een ​​risicobeoordelingskaart en informatietools te maken.

Een risicobeoordeling, zei Kelman, zal rekening moeten houden met lavastroom, vulkanische asbedekking, puinstroom en pyroclastische stroom, een snelle stroom van vulkanisch materiaal en hete gassen die snelheden van honderden kilometers per uur kunnen bereiken.

Een zwart-witbeeld van de uitbarsting van Mount Saint Helen's in de staat Washington.
De uitbarsting van Mount St. Helens in de staat Washington wierp op 18 mei 1980 een pluim van as en rook meer dan 5.400 meter de lucht in. (Amerikaanse geologische dienst)

“Het gebied waar we de meeste mensen hebben in de buurt van vulkanen die een grotere bedreiging vormen, ligt in het zuidwesten van British Columbia, maar we hebben vulkanen in de provincie en die bedreigen de bevolking”, zei Kelman.

“We willen echt weten wat [people] weten, zodat we ze de informatie kunnen geven die ze nodig hebben”, voegde ze eraan toe.

Volgens Natural Resources Canada (NRC) zijn er de afgelopen 10.000 jaar minstens 49 vulkaanuitbarstingen geweest in British Columbia en de Yukon. De meest recente uitbarsting in Canada vond ongeveer 150 jaar geleden plaats in het noordwesten van British Columbia.

“De krachten die deze vulkanen hebben veroorzaakt, zijn nog steeds actief en sommige zullen opnieuw uitbarsten, hoewel we niet weten wanneer”, zegt de NRC op haar website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *