VS en Duitsland beloven tanks aan Oekraïne, wat een teken is van zware gevechten in het verschiet: NPRAmerikaanse Abrams-tanks nemen deel aan een live-fire-demonstratie tijdens trainingsoefeningen in Polen in september 2022. President Biden kondigde woensdag aan dat de Verenigde Staten 31 Abrams-tanks naar Oekraïne zouden sturen. Duitsland zei ook dat het tanks zou sturen.

Omar Marques/Getty Images


onderschrift verbergen

onderschrift wisselen

Omar Marques/Getty Images


Amerikaanse Abrams-tanks nemen deel aan een live-fire-demonstratie tijdens trainingsoefeningen in Polen in september 2022. President Biden kondigde woensdag aan dat de Verenigde Staten 31 Abrams-tanks naar Oekraïne zouden sturen. Duitsland zei ook dat het tanks zou sturen.

Omar Marques/Getty Images

President Biden zei woensdag dat de Verenigde Staten 31 Abrams-tanks naar Oekraïne zouden sturen, als gevolg van de snel groeiende inspanning om Oekraïne zware wapens te leveren in zijn oorlog met Rusland.

“De Verenigde Staten zullen, zij aan zij met onze bondgenoten, er alles aan doen om Oekraïne te helpen”, zei Biden in korte opmerkingen in het Witte Huis. “We zijn verenigd.”

De aankondiging van Biden kwam slechts enkele uren nadat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz had aangekondigd dat zijn land 14 van zijn Leopard 2-tanks naar Oekraïne zou sturen. Duitsland had zich tegen een dergelijke stap verzet, maar Scholz veranderde van gedachten nadat hij onder aanhoudende druk kwam te staan ​​​​van veel westerse landen die Oekraïne steunden.

“Ik ben bondskanselier Scholz dankbaar”, zei Biden. “Duitsland heeft echt een tandje bijgezet.”

Amerikaanse en Duitse tanks gericht op Oekraïne worden beschouwd als de twee beste modellen ter wereld. Ze maken deel uit van een succesvolle maand van nieuwe zware wapens beloofd aan Oekraïne, verreweg de grootste dergelijke upgrade sinds Rusland 11 maanden geleden een volledige invasie lanceerde.

De aankondigingen van de VS en Duitsland duiden ook op de bereidheid om extra wapens te sturen die ze eerder als een rode lijn beschouwden, omdat ze zouden kunnen leiden tot verdere escalatie door Rusland.

Maar die onwil is grotendeels afgebrokkeld, vooral in de afgelopen maand toen de Verenigde Staten en de NAVO-landen een reeks nieuwe wapens hebben aangeboden, waaronder het Patriot-raketluchtverdedigingssysteem, honderden gepantserde voertuigen en nu de tanks.

Oekraïne is kansloos

Oekraïne zegt dat het tanks hard nodig heeft. Het vertrouwde op verouderde modellen uit het Sovjettijdperk en werd, meer in het algemeen, tijdens de oorlog ingehaald door Rusland.

Maar militaire analisten benadrukken dat geen enkel wapen de uitkomst van de oorlog zal bepalen. Tanks, zeggen ze, zijn slechts een essentieel onderdeel van de “gecombineerde wapens” die Oekraïne nodig heeft om succesvolle offensieven uit te voeren en Russische troepen te verslaan die nog steeds grote delen van Oost- en Zuid-Oekraïne bezetten.

Andere elementen zijn onder meer effectieve grondtroepen, behendige pantservoertuigen, artillerie, luchtmacht en luchtverdediging. De toezeggingen die vorige maand zijn gedaan, hebben tot doel de militaire slagkracht van Oekraïne op verschillende fronten te versterken. En ze komen terwijl Oekraïne zich voorbereidt op wat naar verwachting een escalatie van de gevechten in de late winter of het vroege voorjaar zal zijn.

Oekraïne en Rusland hebben beide laten doorschemeren dat ze waarschijnlijk nieuwe offensieven zullen lanceren.

De president specificeerde niet wanneer de Amerikaanse tanks Oekraïne zouden bereiken. Maar een hoge ambtenaar, die alleen mocht spreken op voorwaarde van anonimiteit, zei dat het “maanden, geen weken” zou zijn.

De Abrams wordt beschouwd als de beste tank ter wereld, en ook de meest geavanceerde. Het vereist uitgebreide training en onderhoud, en het werkt op vliegtuigbrandstof, in plaats van de dieselbrandstof die door andere tanks wordt gebruikt.

De Duitse tanks, die ook als eersteklas worden beschouwd, zullen naar verwachting veel eerder Oekraïne bereiken, hoewel er geen datum is aangekondigd.

maanden aarzelen

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz was zeer terughoudend geweest om de Duitse steun drastisch te verhogen. Maar hij stond steeds meer onder druk gezien de kwaliteit en beschikbaarheid van Duitse tanks. Hij sprak het parlement woensdag toe en verdedigde de tijd die nodig was om tot het besluit te komen.

“Dames en heren, dit is het juiste principe. We hebben te maken met zeer effectieve wapensystemen en het is goed dat we deze wapensystemen nooit alleen leveren, maar altijd in nauwe samenwerking”, aldus Scholz.

In talloze verklaringen van Amerikaanse functionarissen in de afgelopen maanden hebben de Verenigde Staten gezegd dat de Abram-tank niet de beste keuze was voor Oekraïne. De Leopard daarentegen leek logischer. Meer dan een dozijn Europese landen hebben ze. Deze landen hebben getraind met de Leopards en weten hoe ze te onderhouden.

Maar de Duitsers wilden het niet alleen doen. De Amerikaanse aankondiging leek de Duitsers politieke dekking te bieden om verder te gaan.

Een hoge Amerikaanse functionaris, die niet bevoegd was om in het openbaar te spreken, beschreef de Duitse en Amerikaanse tanktoezeggingen als volgt: “In combinatie met de Duitse kortetermijnverbintenis aan de Leopards, geloven we dat de Abrams een langetermijnverbintenis vertegenwoordigen” op de deel van de VS

Van Polen en andere Europese landen met Leopard-tanks wordt verwacht dat ze deze ook aan Oekraïne zullen aanbieden.

Ondertussen ontving Oekraïne in de afgelopen maand toezeggingen om zware wapens te kopen die veel hoger waren dan alles wat in de voorgaande 11 oorlogsmaanden was gedaan.

Eind december kondigden de Verenigde Staten aan dat ze een Patriot-raketafweersysteem zouden sturen, dat essentieel wordt geacht om Oekraïne te helpen zich te verdedigen tegen aanhoudende Russische raketaanvallen gericht tegen het elektriciteitsnet van het land.

Op 6 januari kondigden de Verenigde Staten een wapenpakket van $ 3 miljard aan, de grootste afzonderlijke tranche tot nu toe.

Afgelopen vrijdag leidden de Verenigde Staten een coalitie van meer dan 50 landen die bijeenkwamen in Ramstein, Duitsland, om Oekraïne verder te steunen. Hoewel een groot deel van de publieke discussie zich concentreerde op de weigering van de Verenigde Staten en Duitsland om tanks te leveren, kreeg Oekraïne over het algemeen buitengewoon veel steun. De Verenigde Staten hebben 2,5 miljard dollar extra toegezegd, waaronder meer dan 500 gepantserde voertuigen. De Duitsers boden nog eens $ 1 miljard aan militaire hardware aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *