Biden’s handgeschreven aantekeningen maken deel uit van het onderzoek naar geheime documenten


WASHINGTON (AP) – President Joe Biden is een man die zijn gedachten opschrijft. En sommige van die handgeschreven reflecties van zijn decennialange openbare dienst maken nu deel uit van het onderzoek van een speciale raadsman naar de omgang met geheime documenten.

Het is nog niet duidelijk waar onderzoekers naar op zoek zijn bij het in bewaring nemen van aantekeningen uit zijn tijd als vice-president en zijn decennia in de Senaat die werden gevonden in zijn huizen in Delaware in Rehoboth Beach. en Wilmington.

De advocaten van Biden zeiden niet of de aantekeningen als geheim werden beschouwd, alleen dat ze waren verwijderd. Maar in zijn 36 jaar in de Senaat en acht jaar als vice-president heeft Biden op veel zeer gevoelige momenten in de Amerikaanse geschiedenis op de eerste rij gezeten, waaronder 1 september. de terroristische aanslagen van 11 november 2001, de dood van Osama bin Laden in 2011 en de politieke onrust in Oekraïne.

De speciale aanklager onderzoekt hoe geheime informatie uit Bidens tijd als senator en vice-president in zijn huis en voormalige kantoor terecht is gekomen. – en of de mishandeling criminele bedoelingen inhield of onopzettelijk was. Maar ze zullen ook moeten bepalen of de aantekeningen die ze hebben gemaakt als persoonlijk worden beschouwd en daarom van Biden zijn, en dan waarschijnlijk aan hem worden teruggegeven.

Volgens de FBI bevatten enkele van de documenten die in het bezit waren van Trump ook handgeschreven notities. Door toestemming te vragen om te zoeken Trump’s Mar-a-Lago-landgoed in augustus, schreef een FBI-agent in een beëdigde verklaring dat sommige documenten waren teruggestuurd naar het Nationaal Archief afgelopen januari bevatte wat leek op het handschrift van Trump. De beëdigde verklaring zegt niet of de agenten geloofden dat deze notities geheim materiaal bespraken.

Volgens de Presidential Archives Act behoren archieven van een presidentiële administratie over het algemeen tot het Nationaal Archief, met name geclassificeerde items. Er zijn een paar uitzonderingen, ook wanneer wordt vastgesteld dat records puur persoonlijk zijn.

Maar zelfs een handgeschreven notitie kan als geheim worden beschouwd als iemand observaties vastlegt die verband houden met een geheim document of briefing. Dergelijke biljetten kunnen als geclassificeerd worden beschouwd, zelfs als ze niet als zodanig zijn gemarkeerd.

Larry Pfeiffer, voormalig senior directeur van de Situation Room van het Witte Huis en stafchef van de gepensioneerde CIA-directeur Michael Hayden, zei dat wanneer hij aantekeningen maakte tijdens geheime of uiterst geheime vergaderingen, hij elke pagina markeerde met specifieke classificatieniveaus.

“Het is vrij duidelijk in deze vergaderingen wanneer ze geheime informatie horen”, zei hij. Toen Pfeiffer de CIA verliet, diende hij zijn notitieboekjes in bij de archieven van de dienst.

Langdurige assistenten zeggen dat ze geloven dat Biden al tientallen jaren dagboeken bijhoudt, hoewel de enige openbare glimp ervan tot nu toe is te zien in Biden’s boek “Promise Me, Dad”, dat het verdriet en verdriet van de toenmalige vice-president beschrijft over de dood van zijn zoon Beau. kanker diagnose

In het boek citeert Biden passages uit zijn dagboek over Beau’s toestand en dood die zijn geschreven op Air Force Two, in de residentie van de vice-president in het Naval Observatory in Washington en in zijn huis in Wilmington. , evenals een artikel. terwijl hij woog of hij in 2016 president zou worden. In het boek beschrijft Biden dat hij de aantekeningen maakte terwijl hij navigeerde als ondersteunende ouder voor een lid van het zieke gezin en grotendeels het officiële schema van vergaderingen en telefoontjes handhaafde.

Hij beschrijft hoe hij een beveiligde telefoon had laten installeren in het MD Anderson Cancer Center in Houston, zodat hij kon werken terwijl hij daar was met zijn zoon terwijl Beau werd behandeld. Maar hij schreef ook over zijn debat over de vraag of hij zich in 2016 kandidaat zou stellen:

“‘Er is veel aan de hand’, schreef ik in mijn dagboek toen ik het volgende weekend eindelijk wat tijd vrij had in Wilmington. ‘Ik moet oppassen dat het me niet ontglipt. Ik moet het rustiger aan doen, mijn schema verkorten.’ ”

Het is onduidelijk of voormalig vice-president Mike Pence handgeschreven notities aan het ministerie van Justitie heeft gegeven of dat een van de geschriften van voormalig president Donald Trump uit zijn ambtstermijn werd gevonden tijdens de huiszoeking van de FBI in zijn landgoed in Florida vorig jaar.

Het was ook onduidelijk of voormalige presidenten en recente vice-presidenten zou alle persoonlijke aantekeningen die tijdens hun ambtstermijn zijn geschreven, ter beoordeling beschikbaar stellen om te bepalen of ze potentiële federale documenten of informatie bevatten die geclassificeerd zou moeten worden.

Procureur-generaal Merrick Garland en directeur van de nationale inlichtingendienst Avril Haines weigerden hun onderzoek te bespreken of leden van het Congres te informeren.

Leiders van de inlichtingencommissie van de Senaat stuurden donderdag een derde brief waarin ze er bij Garland en Haines op aandrongen om het panel toe te staan ​​de documenten in het geheim te bekijken en bewust te worden gemaakt van hun potentiële risico voor de nationale veiligheid.

Betekenis. Mark Warner uit Virginia en Marco Rubio uit Florida schreven dat zonder toegang tot de documenten “we geen effectief toezicht kunnen houden op de inspanningen van de inlichtingengemeenschap om potentiële nationale veiligheidsrisico’s aan te pakken die voortvloeien uit het verkeerd omgaan met deze geheime informatie”.

Er is een precedent voor het bijhouden van persoonlijke gegevens: zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur John Poindexter verzocht na zijn vertrek om toegang tot de persoonlijke dagboeken van Ronald Reagan terwijl hij terechtstond voor zijn rol in de Iran-affaire. Een federale rechter accepteerde Reagan’s beroep op uitvoerend privilege om kranten tegen openbaarmaking te beschermen.

Reagan schreef vaak over de inhoud van zijn officiële bijeenkomsten – inclusief details van geheime sessies – en impressies van wereldleiders, vaak vermengd met alledaagse details over zijn leven, zoals zijn tafelgenoten en persoonlijke telefoontjes. Maar pas na de dood van Reagan en met toestemming van zijn weduwe, Nancy Reagan, werden ze gepubliceerd.

In de afgelopen jaren zijn er talloze gevallen geweest van hoge ambtenaren die aantekeningen over geheime operaties verkeerd behandelden. Voormalig CIA-directeur David Petraeus werd vervolgd voor het hanteren van acht geheime en niet-geclassificeerde notitieboekjes die hij vergaarde toen hij de Amerikaanse en geallieerde strijdkrachten in Afghanistan leidde. Volgens een schikkingsovereenkomst hield Petraeus de notitieboekjes in zijn privébezit en stond hij zijn biograaf, met wie hij een affaire had, toe ze te bekijken.

Hij pleitte schuldig in 2015 aan één telling van ongeoorloofde verwijdering en bewaring van geheim materiaal en kreeg een proeftijd.

De FBI ontdekte dat voormalig minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton geheime documenten had besproken in e-mails die op haar privéserver werden bewaard. Sommige van deze e-mails bevatten geheime informatie op het moment dat ze werden verzonden, terwijl andere later werden geclassificeerd tijdens het onderzoek van de FBI naar het gebruik van de server.

Toenmalig FBI-directeur James Comey adviseerde Clinton in 2016 niet aan te klagen omdat hij zei dat er geen duidelijk bewijs was dat Clinton of zijn ondergeschikten van plan waren wetten over geheime informatie te overtreden.

De advocaten van Biden sloten afgelopen november zijn kantoor bij de denktank Penn Biden Center toen ze geheime documenten in een afgesloten kast tegenkwamen. De dossiers zijn overgedragen aan het ministerie van Justitie. Maar nadat de advocaten van Biden zijn huis in Wilmington hadden doorzocht en andere geheime items hadden gevonden, stelde procureur-generaal Merrick Garland een speciale raadsman aan om het te onderzoeken. Biden zei dat hij verrast was dat de documenten er waren en dat hij samenwerkte met onderzoekers, onder meer door vrijwillig in te stemmen met FBI-onderzoeken.

Toen FBI-agenten vorige maand het huis van Biden in Wilmington doorzochten, “Heeft ook persoonlijke handgeschreven aantekeningen uit de vice-presidentiële jaren meegenomen voor verdere beoordeling”, aldus zijn advocaat, Bob Bauer. Toen de FBI woensdag het huis van Biden in Rehoboth Beach doorzocht, namen ze “documenten en handgeschreven aantekeningen die verband lijken te houden met zijn ambtstermijn als vice-president”, maar vonden ze geen andere geheime documenten, aldus Bauer.

Het Witte Huis weigerde commentaar te geven op de inhoud van Biden’s memo’s, behalve enkele geschriften die betrekking hadden op zijn ambtstermijn als vice-president.

“Ik denk dat ze ervoor willen zorgen dat het ministerie van Justitie toegang heeft tot de informatie die ze nodig hebben om de documenten in dit lopende onderzoek te doorzoeken”, zei de woordvoerder van het Huis woensdag. Blanche, Ian Sams. “En dus ga ik de onderliggende inhoud niet te veel karakteriseren.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potatoe peeler -

personel sağlık

potatoe peeler -

personel sağlık