Een stank van corruptie in Oekraïne: de stank die uit Kiev komt


Niemand kan zeggen dat Oekraïne een soort ideale staat was voordat Rusland vorig jaar zijn invasie lanceerde, zei Reinhard Veser Frankfurter Allgemeine Zeitung. Integendeel, het werd beschouwd als een van de meest corrupte landen van Europa, geregeerd door oligarchen en doorspekt met corruptie en corruptie.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de oorlog met Rusland glorieuze zakelijke kansen lijkt te hebben gecreëerd voor verschillende politici en ambtenaren. Maar de omvang van het corruptieschandaal dat de Oekraïense regering momenteel overspoelt, is nog steeds behoorlijk onthutsend, zei Alisa Orlova in de Kiev bericht.

De omwenteling van Zelensky

Ten minste 12 hoge functionarissen zijn afgetreden of zijn ontslagen door president Zelenskyy in een ingrijpende opschudding van de Oekraïense leiders in oorlogstijd, waaronder plaatsvervangend minister van Defensie Vyacheslav Shapovalov, die aftrad vanwege beschuldigingen dat hij toezicht hield op de aankoop van voedsel voor het leger tegen hoge prijzen; en Zelenskyy’s plaatsvervanger, Kyrylo Timosjenko, die in een tijd van extreme bezuinigingen door Kiev werd zien rijden in een luxe Porsche.

Dan is er vice-minister van Infrastructuur Vasyl Lozynskiy, die werd ontslagen nadat hij was gearresteerd omdat hij naar verluidt 400.000 dollar aan steekpenningen had ontvangen in een aanbesteding voor de winterhulp. Wie zei dat twijfelachtige relaties tot het verleden behoorden in Kiev?

Sommigen zien het harde optreden als een welkome poging van Zelenskyy om “het huis schoon te maken” en laten zien dat de “opzichtige levensstijl” van corrupte ambtenaren niet zal worden getolereerd in Oekraïne in oorlogstijd, zei Oleg Sukhov in Kiev onafhankelijk. Anderen zijn echter van mening dat zijn herschikking meer het product is van politieke machtsstrijd dan van een echte anticorruptiecampagne.

Waarom stond bijvoorbeeld de ‘beruchte’ plaatsvervangend stafchef van Zelensky, Oleh Tatarov, niet op de lijst van vertrekkende ambtenaren? Hij werd tenslotte in 2020 beschuldigd van corruptie – een zaak die pas werd geseponeerd toen aanklagers die loyaal waren aan de president, het onderzoek effectief stopzetten.

Het is duidelijk dat corruptie een structureel probleem blijft in Oekraïne, zegt Yulia Klymenko Ukrainska Pravda (Kiev). De leveringscontracten lijken opzettelijk verward, de boekhoudkundige sporen ondoorzichtig. Totdat deze tekortkomingen zijn verholpen, zullen er altijd een stel mensen met hun neus in de trog zitten.

“Ambtenaren onder het vergrootglas houden”

Dit alles heeft goed nieuws, zegt Yulia Lavryshyn Zn.Ua (Kiev). De oorlog heeft de boeven misschien gedekt, maar de veelheid aan media-onthullingen die hebben geleid tot het afzetten van deze functionarissen, tonen aan dat de vrije pers van Oekraïne goed in staat is om “de verantwoordelijken onder een vergrootglas te houden”, zelfs in de huidige moeilijke omstandigheden.

Gewone Oekraïners zijn begrijpelijkerwijs woedend dat corruptie zo hoogtij viert in hun land, zeiden Stefan Wolff en Tatyana Malyarenko op Het gesprek (Melbourne). De economie van Oekraïne wordt geteisterd door oorlog, en hoewel deze mensen zich tegoed doen aan openbare middelen, hebben de meeste mensen moeite om te overleven.

Maar weinigen houden Zelensky verantwoordelijk voor de aanhoudende schandalen: zijn goedkeuringsscores blijven torenhoog en de meeste mensen steunen hem bij het nakomen van zijn vooroorlogse beloften om wangedrag uit te roeien. Het is absoluut noodzakelijk dat hij dat doet. Het goede nieuws van vorige week dat Duitsland en de Verenigde Staten tanks naar Oekraïne zouden sturen, was “duidelijk gekoppeld” aan Zelenskyy’s nieuwe anticorruptie-initiatief. Zijn vermogen om corruptieproblemen op te lossen zal bepalend zijn voor de toekomst van Oekraïne na de oorlog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potatoe peeler -

personel sağlık

potatoe peeler -

personel sağlık