Six Nations 2023. Voorbeschouwing van de wedstrijd tussen Wales en Ierland, teamnieuws en belangrijke statistieken


Plaats: Prinsdom Stadion, Cardiff Datum: Zaterdag 4 februari: Beginnen. 14:15 uur GMT
Deken: Kijk live op BBC One, BBC iPlayer en online vanaf 13.15 uur GMT; luister op BBC Radio 5 Sports Extra, BBC Radio Wales, BBC Radio Cymru en BBC Radio Ulster; tekstcommentaar op de BBC Sport-website en -app.

Na weken van negatieve krantenkoppen die de sport hebben overspoeld, neemt Wales het zaterdag op tegen Ierland in een meeslepende Six Nations-opener.

De Welsh hebben zich tot voormalig hoofdcoach Warren Gatland gewend om hen te helpen hun vorm terug te krijgen na slechts drie van hun 12 wedstrijden in 2022 te hebben gewonnen.

Het Ierland van Andy Farrell won afgelopen zomer een reeks in Nieuw-Zeeland en is het nummer één gerangschikte team ter wereld.

Maar Gatland zegt dat zijn team zijn underdog-status zal waarderen.

Teamnieuws:

De Welshe vleugelverdediger Liam Williams is een late vervanger van Leigh Halfpenny, die tijdens de training last kreeg van een rugkramp. Hooker Ken Owens leidt zijn land voor het eerst op zijn 87e interland en is een van de slechts twee aanvallers die geen Ospreys zijn. Center Joe Hawkins maakt zijn kampioensdebuut.

De Ierse prop Tadhg Furlong is uitgesloten met enkel- en kuitblessures en wordt vervangen door Finlay Bealham. Nu Robbie Henshaw nog steeds afwezig is, behoudt centrum Stuart McCloskey zijn plaats, met Bundee Aki genoemd op de bank. Veteraan-kapitein Johnny Sexton is in vorm na het breken van zijn jukbeen op nieuwjaarsdag.

Opmerkingen van de commentator:

André Cotter: Hoe groot is het Warren-effect? We zullen een betrouwbare indicator hebben, aangezien dit Wales-team bijna dezelfde 15 is die begon voor Wayne Pivac in het dramatische verlies tegen Australië in november.

Het vertrouwen blijft in een aantal geweldige spelers van in de dertig, zoals Ken Owens, Alun Wyn Jones en Justin Tipuric, maar die zich hebben gemengd met de volgende generatie in centrum Joe Hawkins, vleugelspeler Rio Dyer en uitstekende flanker Jac Morgan.

Ierland is zeker favoriet. Ze behoren tot de beste ter wereld, gebouwd op een Leinster-kant die dit seizoen alles voor hen veegt.

En toch… Tadhg Furlong is een eigenwijze grote misser en deze Six Nations-wedstrijd is al 10 jaar niet meer gewonnen door de tegenstander. Er zijn genoeg redenen voor Ierland om te twijfelen en voor Wales om te hopen.

Uitzicht vanaf beide kanten

Wales-hoofdcoach Warren Gatland. “Zoals deze jongens deze week zijn geweest, heb ik er alle vertrouwen in dat ze naar buiten zullen gaan om te laten zien hoeveel het voor hen betekent om hun rode shirt aan te trekken en hoeveel het voor hen betekent om voor Wales te spelen.

“Ik denk dat het belangrijk is dat we naar buiten gaan en een prestatie neerzetten. Ik vind het prettig om te verliezen als we worden verslagen door een beter team.”

Ierland hoofdcoach Andy Farrell. “Het is een fantastisch stadion. We zijn er eerder geweest toen het gesloten was en er was geen sfeer zoals deze. Het is fantastisch. Het kan alleen maar goed voor ons zijn.”

“We moeten accepteren dat het dak gesloten is. We wilden dat het dicht was, maar ook om de sfeer te proeven en verder te gaan op onze reis.”

Uitlijningen:

Wales: 15-Liam Williams; 14-Josh Adams, 13-George North, 12-Joe Hawkins, 11-Rio Dyer; 10-Dan Biggar, 9-Tomos Williams; 1-Gareth Thomas, 2-Ken Owens, 3-Tomas Francis, 4-Adam Beard, 5-Alun Wyn Jones, 6-Jac Morgan, 7-Justin Tipuric, 8-Taulupe Faletau

Vervangingen: 16-Scott Baldwin, 17-Rhys Carre, 18-Dillon Lewis, 19-Dafydd Jenkins 20-Tommy Reffel, 21-Rhys Webb, 22-Owen Williams, 23-Alex Cuthbert

Ierland: 15-Hugo Keenan; 14-Mack Hansen, 13-Garry Ringrose, 12-Stuart McCloskey, 11-James Lowe; 10-Johnny Sexton (kapitein), 9-Jamison Gibson-Park; 1-Andrew Porter, 2-Dan Sheehan, 3-Finlay Bealham, 4-Tadhg Beirne, 5-James Ryan, 6-Peter O’Mahony, 7-Josh van der Flier, 8-Caelan Doris

Vervangingen: 16-Rob Herring, 17-Cian Healy, 18-Tom O’Toole, 19-Iain Henderson, 20-Jack Conan, 21-Conor Murray, 22-Ross Byrne, 23-Bundee Aki

Ierland wint de Triple Crown 2022

Overeenkomen met feiten:

Oog in oog

  • Ierland heeft vijf van de laatste zes ontmoetingen in alle competities gewonnen.
  • Het uitteam heeft geen van de laatste negen Six Nations-bijeenkomsten gewonnen, waarbij elk land vier wedstrijden won met één gelijkspel. De laatste uitoverwinning van het team in deze wedstrijd dateert uit Cardiff in 2013, toen Ierland als overwinnaar uit de bus kwam met 30-22.

Wales:

  • Wales heeft in 2022 negen van zijn twaalf tests verloren.
  • Ze scoorden de minste (12) en kregen de meeste punten (40) tegen van alle teams in de eerste 20 minuten van wedstrijden in het kampioenschap van vorig jaar. Omgekeerd scoorden ze de op een na meeste (31) en kregen ze de op een na minste punten (13) tegen van alle teams in de laatste 20 minuten van wedstrijden.
  • In alle tests in 2022 hebben ze de minste omzetten gewonnen (4,3) en de minste opstellingen van tegenstanders gestolen (0,3) van alle Tier 1-landen.

Ierland:

  • Ze hebben negen van hun 11 tests in 2022 gewonnen.
  • Ze hebben slechts één van hun laatste acht 6N-wedstrijden verloren en hebben hun laatste drie gewonnen met een marge van 17 of meer, scoorden vier of meer pogingen in elk van die wedstrijden en kregen er in totaal slechts één tegen.
  • De 24 pogingen die ze scoorden in de 6N van vorig jaar waren zeven meer dan welke andere ploeg dan ook en 16 meer dan Wales, terwijl de vier die ze tegen kregen ook de minste waren van alle teams.

Wedstrijdofficials:

Arbiter: Karl Dickson (ENG)

Raak de juryleden aan. Angus Gardner (AUS) & Luke Pearce (ENG)

TMO: Tom Foley (ENG)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potatoe peeler -

personel sağlık

potatoe peeler -

personel sağlık