Ralph Nader herinnert zich Michael Pertschuk


OPMERKING VAN DE UITGEVER:Michael Pertschuk, die eind vorig jaar overleed, was lange tijd een inspirerend lid van De natieredactie commissie. Als staflid van de Senaat en later voorzitter van de Federal Trade Commission speelde hij een belangrijke rol in de beweging voor consumentenbescherming. Hier herinnert collega-advocaat en vriend Ralph Nader zich een man die zichzelf ooit de ‘101e senator’ noemde.

De tumultueuze start van het 118e congres bracht hem regelrecht in de publieke belangstelling. We moeten onze reikwijdte uitbreiden tot stafmedewerkers van het congres. Deze weinig bekende maar invloedrijke assistenten moeten bewust worden gemaakt van wat hun voorgangers in het verleden hebben bereikt, geleid door Michael Pertschuk.

Wie was Michael Pertschuk? Hij was de liefste, vriendelijkste man en felste pleitbezorger van de consument in de Amerikaanse geschiedenis. Hij was van mening dat het Congres sterke constitutionele bevoegdheden zou moeten uitoefenen en dat het (in tegenstelling tot onze huidige impasse) een initiatiefnemer zou moeten zijn van wetgevende maatregelen namens het Amerikaanse volk.

Een van de beste bronnen over Mike’s carrière is zijn memoires, Toen de senaat voor ons werkte. Hij beschrijft hoe hij in de jaren zestig en zeventig een groep stafleden van het congres begeleidde die een belangrijke rol speelden bij het aannemen van consumenten-, arbeids- en milieuwetgeving. Mike was zo bezorgd dat de wil en het vermogen van het Congres om in het algemeen belang te handelen in de loop van de tijd zou afnemen, dat hij zijn memoires schreef, gepubliceerd door Vanderbilt University Press in 2017.

In de herfst van dat jaar reisde Mike, toen in de tachtig, naar Washington om zijn boek te promoten. Na een paar publiciteitsevenementen keerde hij teleurgesteld terug naar Santa Fe.

Nadat hij was vertrokken, belde ik Bob Cusack, de redacteur van De heuvel, en vroeg waarom ze geen verslag hadden uitgebracht over Mike’s bezoek of zijn boek. “Oh,” zei hij, “maar dat is geschiedenis.”

Deze geschiedenis moeten we vandaag bestuderen en toepassen, en Mike’s boek bevat waardevolle lessen voor progressieven die de relevantie van het Congres voor hun zaak willen herwinnen. Mike geloofde dat het Congres de constitutionele macht bezat om de eerste onder gelijken te zijn met de uitvoerende en rechterlijke macht. Hij geloofde dat het Congres de initiator van wetgevende maatregelen zou kunnen zijn. Dat hij niet moet wachten op signalen van het Witte Huis of federale agentschappen om op te treden, en dat congrescommissies steun moeten krijgen van de uitvoerende macht.

Mike was om verschillende redenen een effectieve verdediger.

Hij heeft altijd hulde gebracht aan senatoren die subcommissies voorzitten. Samen met zijn voorganger Jerry Grinstein haalde hij senator Warren Magnuson, voorzitter van de machtige handelscommissie, over om rekeningen toe te wijzen aan subcommissies waarvan de hoorzittingen en resultaten het beste een weerspiegeling waren van een kiesdistrict dat het meest gepassioneerd was over deze specifieke kwestie.

Toen ik in 1965 aan Mike wetgeving inzake autoveiligheid voorstelde, vertelde hij me dat de Senaatscommissie voor handel te veel werd gedomineerd door lobbyisten uit de industrie om het op te nemen tegen de autogiganten. Maar een van Mike’s talenten was weten welke vragen kiezers aanspraken. In november 1966, minder dan een jaar na de publicatie van mijn boek Gevaarlijk bij elke snelheidde historische snelweg- en autoveiligheidswetten werden ondertekend door president Lyndon B. Johnson.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potatoe peeler -

personel sağlık

potatoe peeler -

personel sağlık