Iran en Saoedi-Arabië komen overeen de banden te heropenen in het kader van een door China bemiddelde deal


Saoedi-Arabië en Iran op een wereldkaart

Jeanursule | E+ | Getty Images

DUBAI, Verenigde Arabische Emiraten – Iran en Saoedi-Arabië, al lang regionale vijanden, zijn overeengekomen om de diplomatieke betrekkingen te hervatten en ambassades in elkaars landen te heropenen na door China geleide onderhandelingen in Peking, kondigden de twee regeringen aan via hun respectievelijke nationale persbureaus.

“Na de gesprekken kwamen Iran en Saoedi-Arabië overeen om binnen twee maanden de diplomatieke betrekkingen te hervatten en de ambassades te heropenen”, aldus het Iraanse persbureau IRNA. vrijdag gemeld.

Het Saoedische staatspersbureau bevestigde de aankondiging. in zijn eigen verklaring.

De Saoedische verklaring bedankte Peking uitbundig voor zijn leiderschap in de gesprekken.

“Als reactie op het nobele initiatief van Zijne Excellentie President Xi Jinping, President van de Volksrepubliek China, om China’s steun te verlenen aan de ontwikkeling van goede nabuurschapsbetrekkingen tussen het Koninkrijk Saoedi-Arabië en de Islamitische Republiek Iran… De delegaties van de twee landen hebben gesprekken gevoerd van 6 tot 10 maart 2023 in Peking”, aldus de APS-verklaring.

Hij benadrukte de rol van de Chinese leider bij het hosten en sponsoren van gesprekken tussen het Saoedische koninkrijk en Iran, een proces dat Riyadh omschreef als “voortkomend uit hun gemeenschappelijke wens om meningsverschillen tussen hen op te lossen door middel van dialoog en diplomatie, en in het licht van hun broederlijke banden”.

Voor China is dit een enorme overwinning.

Anna Jacobs

Senior Gulf-analist, International Crisis Group

Naast het hervatten van diplomatieke betrekkingen en het heropenen van hun ambassades en missies in elkaars landen, kwamen Iran en Saoedi-Arabië overeen “respect voor de soevereiniteit van de staat en niet-inmenging in interne aangelegenheden van staten” te bevestigen.

Ze kwamen ook overeen dat de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen elkaar zouden ontmoeten om deze overeenkomst uit te voeren en de bilaterale betrekkingen te verbeteren, en dat eerdere samenwerkingsovereenkomsten – namelijk een “veiligheidssamenwerkingsovereenkomst” van 2001 en een “algemene samenwerkingsovereenkomst” uit 1998 die betrekking hebben op de handelsgebieden , economie, sport, technologie, wetenschap, cultuur, sport en jeugd — zou worden gehandhaafd.

“De drie landen hebben hun bereidheid uitgesproken om alle nodige inspanningen te leveren om de regionale en internationale vrede en veiligheid te versterken”, aldus de Saoedische verklaring.

De Saoedische verklaring bedankte ook de buurlanden Irak en Oman van Riyadh, die volgens hem “dialoogrondes tussen de twee partijen hebben plaatsgevonden in de jaren 2021-2022”.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Oman verwelkomde de ontwikkeling van vrijdag op Twitterde hoop uitsprekend dat hij “zal bijdragen aan het versterken van de pijlers van veiligheid en stabiliteit in de regio en het consolideren van positieve en constructieve samenwerking die alle volkeren van de regio en de wereld ten goede komt”, aldus een Google-vertaling.

De Chinese president Xi Jinping (L) wordt op 8 december 2022 begroet door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman Al Saud (R) in het Yamamah Palace in Riyad, Saoedi-Arabië.

Anadolu Agentschap | Anadolu Agentschap | Getty Images

Iran en Saoedi-Arabië beschuldigen elkaar al lang van het destabiliseren van de regio en zien zichzelf als ernstige bedreigingen voor de veiligheid, vaak aan weerszijden van regionale conflicten zoals die in Jemen, Libanon en Syrië.

Saoedi-Arabië verbrak in 2016 de diplomatieke banden met Iran, nadat Iraanse demonstranten de Saoedische ambassade in Teheran hadden bestormd als reactie op de executie door de Saoedische autoriteiten van 47 dissidenten, waaronder een prominente sjiitische geestelijke.

Positief nieuws voor de regio

De doorbraak is zeer positief nieuws voor de regio, zegt Anna Jacobs, senior Gulf-analist bij de International Crisis Group.

“Dit is buitengewoon positief nieuws”, zei ze, waarmee ze aangaf dat er voldoende dialoog is geweest “om serieuze vertrouwenwekkende maatregelen te nemen en overeenstemming te bereiken over deze routekaart om de volledige diplomatieke betrekkingen te herstellen. Het nieuws suggereert ook dat we waarschijnlijk een positieve beweging zullen hebben op het gebied van het staakt-het-vuren in Jemen.”

De ontwikkeling “laat zien dat de dialoog tussen Saoedi-Arabië en Iran na vele jaren is geslaagd, en dat het gelukt is met de steun van regionale machten als Irak en Oman, maar ook van wereldmachten als China”, zei Jacobs tegen CNBC.

De overeenkomst illustreert ook dat China zijn rol in de regio op nieuwe manieren heeft versterkt, met name op het gebied van bemiddeling, voegde Jacobs eraan toe. “Voor China is dit een enorme overwinning.”Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

potatoe peeler -

personel sağlık

potatoe peeler -

personel sağlık